Prošetajte po Dinjevcu putem Googlovog servisa

• Dinjevac •

utorak, 14. rujna 2010.

HRVATSKA UDRUGA ŽENA DINJEVAC

 

Današnja Udruga žena Dinjevac okuplja dvadesetak članica, a djeluje na području naselja Dinjevac. Nemaju nekih većih aktivnosti,ali možda će i ovaj članak pozitivno djelovati na vodstvo udruge, da se trgne iz mrtvila,te svojim aktivnostima obraduju svoje mještane.


Prisjetimo se i divnih dana kada je u našem mjestu djelovalo "Društvo žena Dinjevac". Naime po dolasku bračnog para, Bobek-Ivanke i Stjepana na mjesto učitelja u područnoj školi u Dinjevcu 1959.godine, dolazi razdoblje "Zlatnih godina", što se tiče društvenog života u našem mjestu.Bračni par učitelja odmah se zbližio sa svim mještanima te stekao velike simpatije kod njih. Ne samo da su bili odlični učitelji, već su bili i pokretači društvenog oživljavanja u Dinjevcu.


Gsp. Stjepan Bobek se odmah uključio u rad mjesne zajednice, a supruga mu Ivanka biva inicijator i osnivač Društva žena Dinjevac. Osniva unutar društva, dramsku i folklornu sekciju, koje redovito svake godine održavaju nekoliko priredaba i nastupa u Dinjevcu, te uveseljavaju mještane. Zainteresiranost za rad u društvu bila je velika, značajan broj mlađih i ne samo mlađih uključio se u rad društva. Priredbe su se održavale u školi, jer društvenog doma tada u Dinjevcu nije bilo. Svaki nastup bio je popraćen velikim odazivom mještana, tako da je škola uvijek bila pre mala za sve posjetioce, uvijek je bila dupke puna. U prvom dijelu programa bio je nastup dramske sekcije, izvođenjem "Igrokaza" gdje je glumačka ekipa do suza znala nasmijavati posjetioce izvođenjem dogodovština iz života ljudi iz našeg okruženja. Zatim je slijedio nastup pjevačkoga zbora, te pjesme i plesovi iz našeg kraja. Poslije programa slijedilo je "Narodno veselje", prava seoska zabava koja je potrajala do jutarnjih sati. Na taj način se Društvo žena Dinjevac i samo finaciralo, a plod takvog rada je i to, da je Društvo žena Dinjevac organizirao niz izleta, da nabrojim samo neka:

- bilježimo sedmodnevni izlet u Rijeku i u Opatiju, slijedeće godine na red dolazi izlet u Zadar i Split, također sedmo dnevni, naredno ljeto opet se putuje, ovaj puta na red dolazi posjeta Dubrovniku, koji su članice Društva žena Dinjevac, posjetile i nekoliko narednih godina. Sa pravom se može kazati da su članice krstarile čitavim Jadranskim priobaljem.


Svojim aktivnostima bračni par Bobek je omogućio i svojim učenicima ljetovanje na moru i to onih 60-tih godina, kad je mali broj učenika i iz daleko većih sredina bio rijetkost u ljetovanju na moru. Dinjevački učenici zajedno sa svojim učiteljima ljetovali su u Rijeci i u Opatiji, zahvaljajuči svojim učiteljima.


Već prve godine po dolasku u Dinjevac, učiteljica gđa. Ivanka Bobek organizira tečaj kuhanja, koji je pohađao znatan broj žena iz Dinjevca, kako mlađih tako i starijih, naravno sve su uspješno završile tečaj i postale bolje kuharice, sa većim kulinarskim vještinama u pripremi raznovrsnih jela. Bračni par učitelja je stanovao u školi,


došli su po završetku pedagoške akademije i u Dinjevcu su ostali do odlaska u mirovinu. U međuvremenu da bi svojoj djeci omogućili kvalitetno školovanje, sagradili su kuću u Varaždinu, i tamo se preselili, ali uvijek bi se rado vračali i posjećivali Dinjevac. U međuvremenu je nažalost umro naš dragi učitelj gsp. Stjepan Bobek, a supruga mu gđa.Ivanka Bobek i ovih je dana boravila u Dinjevcu.


Upravo zahvaljujuči njoj u mogućnosti sam da sve ovo o čemu sam pisao obogatim i odgovarajučom foto-galerijom koju objavljujem na ovoj stranici.


Da se ponovno vratimo "Hrvatskoj Udrugi žena Dinjevac", koja djeluje u našem Dinjevcu. Desetak godina Udruge žena u Dinjevcu nije bilo, u novije vrijeme osnovana je Udruga Hrvatska žena, koja okuplja mlađe žene u mjestu, koje svojim radom daju obol svim događanjima na području našeg mjesta.Nezamislivo bi bilo, bilo kakvo događanje bez njihovog učešća, na koje sam ja posebno ponosan.



Isticanje zaslužuje i podatak što su naše žene, mislim na Udrugu Hrvatska žena Dinjevac, i ne samo njih poduzele na početku domovinskog rata. Same su se organizirale u pripremi hrane i kolača, te cigareta što smo zatim proslijedili na prvu crtu bojišnice, za naše drage branitelje.Udruga je skromnog financijskog stanja, ali ipak je kupila komplet suđa za 300 osoba, koje iznajmljuje za svatove i druga događanja.Udruga žena nema niti dramsku niti folklornu skupinu, tako da to itekako nedostaje u društvenom životu Dinjevca, nadam se da će se to promijeniti na radost i zadovoljstvo Dinjevčana.



U novije vrijeme Udruga žena Dinjevac je za svoje članice organizirala posjet Svetištu u Međugorju, kao i nekoliko kraćih izleta Lijepom Našom. Na kraju ovog osvrta ostaje mi da im zaželim uspješan dalji rad, te da obogate naš Društveni život. Pogledajte foto galeriju sa hodočašća Svetištu u Međugorju:









 
















                          


Nema komentara:

Objavi komentar


Ukupno prikaza stranice