Prošetajte po Dinjevcu putem Googlovog servisa

• Dinjevac •

četvrtak, 12. kolovoza 2010.

2. Opći podaci o Dinjevcu & galerija slika

OPĆENITO O DINJEVCU  

    Naslje Dinjevac smješteno je zapadno od Pitomaće od koje je udaljeno 5 km. Mještani  Dinjevca uglavnom se bave poljodjelstvom, odnosno ratarstvom,stočarstvom i povrtlarstvom. Dinjevac pripada župi „Svetog Benedikta i Žalosne Gospe“ iz Kloštra Podravskog koja je osnovana 1702.godine. Prvi svećenik bio je Đuro Arbanasa. U Dinjevcu postoji crkva Svetih Ćirila i Metoda, sagrađena 1972.godine za vrijeme upravljanja župom –župnika don Alojzije  Stella. Sveti Ćiril i Metod su ujedno i zaštitnici Dinjevca.

    Dinjevac se prvi put spominje poćetkom 17. stoljeća pod  nazivom  „Svetinja“ a današnji naziv Dinjevac nosi od 1733.godine.

    Stanovništvo Dinjevca je isključivo katoličko. Prema popisu iz 2oo1. godine u Dinjevcu živi 491 stanovnik. U naselju djeluje područna škola koja je ranijih godina bila u sastavu Osnovne škole „Stevo Došen“ iz Kloštra Podravskog, a danas je u sastavu Osnovne škole „Petra Preradovića“ iz Pitomače. Školu polaze predškolski uzrasti i učenici koji stječu prva znanja pa do četvrtog razreda osnovne škole.Od četvrtog do osmog razreda nastavu pohađaju u osnovnoj školi „Petra Preradovića“ u Pitomači.
   
    U Dinjevcu djeluje dobrovoljno vatrogasno društvo, koje danas broji 86 članova podijeljenih u nekoliko kategorija,kako slijedi: djeca i mladež-muško i žensko  36 članova,operativni članovi 15, te počasni, aktivni i veterani  35 članova. DVD Dinjevac osnovano je 1927.godine, a utemljitelj je ANA TORBAŠINOVIĆ.

    Također u naselju Dinjevac djeluje nogometni klub „Podravec“ koji je osnovan 1976.godine. Inicjativni odbor za osnivanje nogometnog kluba je bio: pok. MLADEN SPITEK, IVAN JAKUPEC I  IVAN ERHATIĆ. N.K.“Podravec“ trenutno se takmiči u 3. Županijskoj nogometnoj ligi- u Virovitičko-podravskoj županiji. N.K.“Podravec“ takmiči se u Seniorskoj kategoriji.


    Isto tako u naselju Dinjevac postoji i djeluje Udruga „Hrvatska  Žena“ koja je postizala najbolje uspjehe za vrijeme Umjetničke voditeljice gđe. IVANKE  BOBEK i predsjednikom gsp. STJEPANOM  BOBEK (pok). Tada je postojala i djelovala: dramska i folklorna sekcija koje su u tijeku godine organizirale više nastupa u mjestu pa i šire. Danas  Udruga „Hrvatska Žena“ bilježi skromne

rezultate svoga djelovanja, ali možda će i ovaj tekst pozitivno djelovati na vodstvo Udruge,te im biti motivacija da pokrenu svoje aktivnosti na zadovoljstvo svojih mještana.

    U novije vrijeme u Dinjevcu ima nekoliko većih proizvođača mlijeka, koji na svojim farmama drže preko 50 grla mliječnih krava i rasplodnih junica. Isto tako postoji i nekoliko poljoprivrednih proizvođača koji se bave uzgojom duhana, te isto tako jedan broj obiteljskih gospodarstava, koji se bave isključivo prizvodnjom povrtlarskih kultura. Ostali dio domaćistava svaštari, tako da se bave: ratarstvom,stočarstvom i ostalim poljoprivrednim djelatnostima.

2 komentara:

  1. Ovo je jako lijepo i za svaku pohvalu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sa sjetom pročitah lijepo i vrijedno pohvale sroćene činjenice o DINJEVCU malom mjestu,ali pisano velikim slovima. Lijep je to primjer samospoznavanja i prilog oblikovanju vizije samorazvoja na dobrobit svih mještana.Živimo da bi uspjeli! A kako reće autor knjige VIZIJA USPJEHA Franjo Trojnar: "USPJETI znači razviti svoje sposobnosti, nadmašiti sebe, probuditi se, biti sretan; učiniti sretnim sebe i druge". Puno uspjeha u tome želi mještanima Dinjevca Franjo Halusek iz Osijeka. Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši


Ukupno prikaza stranice