Prošetajte po Dinjevcu putem Googlovog servisa

• Dinjevac •

petak, 18. prosinca 2015.

BOŽIĆNI DOMIJENAK !






    Danas je načelnik općine Pitomača, Željko Grgačić, povodom završetka još jedne i to vrlo uspješne godine, a u prigodi dolazećih Božićnih blagdana upriličio "Božićni domjenak" na koji su pozvani, gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici sa područja općine Pitomača, predstavnici crkvenih vlasti, vijećnice i vijećnici općine Pitomača, predstavnici institucija koje djeluju na području općine Pitomača, predstavnici policijske postaje Pitomača te brojnih gostiju . Istom je nazočio i saborski zastupnik Josip Đakić. Prigodnom riječju obratili su se: načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, saborski zastupnik, Josip Đakić i župnik župe Svetog Vida iz Pitomače vlč Ivica Puškadija. Božićni domijenak upriličen je u restoranu "Zlatni klas" obitelji Tkalčec u Otrovancu. Pozdravnu riječ načelnika općine Pitomača donosimo u cijelosti... 
























GOVOR  NAČELNIKA  OPĆINE  PITOMAČA,
ŽELJKA  GRGAČIĆA

Poštovana gospodo i gospođe, dragi moji prijatelji.
Ponosan sam i dragom Bogu zahvalan što vas sve mogu najsrdačnije pozdraviti na našem tradicionalnom domjenku, samo nekoliko dana prije blagdana Božića. Dobro mi došli.
Moja dobrodošlica, dobrodošlica je i predsjednika općinskog vijeća, mojih zamjenika, općinskih vijećnica i vijećnika i svih zaposlenika kako općine, tako i društava i ustanova čiji je osnivač općina Pitomača.
Velika vam hvala na činu dobrote i prijateljstva koje ste mi iskazali svojim dolaskom i tako me nadahnuli na neumorno i još revnije služenje ljudima koji su me birali za načelnika naše općine. Ljudima kojima sam odgovoran i kojima svake četiri godine polažem račun za svoj rad i svoje postupke. No četiri godine su ipak predugi period, pa evo koristim i ovaj naš opušteniji susret da stavimo crtu pod još jedan  godišnji učinak. Znam da brojke nisu dobrodošle u prigodnim obraćanjima, ali zacijelo će vas se dojmiti podatak da smo naš općinski proračun u odnosu na 2014. godinu povećali za dva i pol milijuna kuna. Da smo zahvaljujući tome, ali i zahvaljujući brižnim i mudrim odlukama svih naših vijećnica i vijećnika, mogli osigurati mnoga prava i beneficije našim žiteljima o kojima ne govorimo često i puno, ali koje su činjenice i na koje smo ponosni. Naši obrtnici i gospodarstvenici oslobađaju se plaćanja općinskih poreza, dobivaju investicijske potpore, a za iduću godinu uvesti ćemo i sufinanciranje kamate na investicijske kredite. A povrh svega imaju širom otvorena vrata svoje općine i pruženu ruku suradnje, kako nas dužnosnika, tako i djelatnika u jedinstvenom upravnom odjelu.
S posebnim ponosom ističem bespovratne potpore našim učenicima i studentima koji svoje školovanje nastavljaju zahvaljujući upravo općinskoj potpori koja na godišnjoj razini iznosi preko sedamsto tisuća kuna, upravo koliko iznose i općinske potpore poljoprivrednoj proizvodnji.
Aktivno smo uključeni u program Fonda za zaštitu okoliša obnove energetske učinkovitosti javnih zgrada, a rezultat je evo vidljiv i tu u Otrovancu na obnovljenom društvenom domu kao i na Domu zdravlja u Pitomači. I tu ne stajemo. Dovršeni su projekti energetske obnove za legalizirane javne zgrade i društvene domove; u izradi su za naš vrtić i kino dvoranu, a preko komunalnog poduzeća pripremamo projektiranje energetske obnove stambenih zgrada. Ovim projektima ne samo da štedimo na energiji, već i čuvamo okoliš od emisija štetnih plinova.
Našu pripremljenost projektima prepoznala je i naša županijska razvojna agencija Vidra sa kojom upravo dovršavamo projekte za financiranje iz sredstava EU. Tu su i Rodna kuća Petra Preradovića i Centar flore i faune u Križnici, i cesta Sedlarica-Kladarski breg, kao i naša rak rana dotrajala kino dvorana u Pitomači. Samo iz ovih naslova očekujemo investicije u visini od dvadesetak milijuna kuna.
Naravno da i na tom ne stajemo. Iz općinskog proračuna i uz potporu županije pripremamo nužnu sanaciju visećeg mosta na Dravi, Dom u Starogradačkom Marofu, energetsku obnovu Dječjeg vrtića, Športske dvorane i zgrade osnovne škole.
No niti jedna od navedenih investicija, a i onih koje nisam naveo, neće ugroziti stečena prava i beneficije svih korisnika općinskog proračuna. Čak suprotno. Iz netom donesenog proračuna za 2016. godinu vidljivo je da svim korisnicima proračuna rastu potpore, kako od naših najmlađih u vrtiću, tako i do naših umirovljenika.
Kako i u ovom trenutku ne spomenuti uspjehe naših sportaša, naših glazbenika, čuvara narodnih običaja, aktivnosti naših vatrogasaca i rada niza udruga, a koji svi na našu radost i ponos uživaju potporu iz općinskog proračuna.
Valja istači da se kroz općinski proračun i angažman općinskih službenika svake godine osigurava rad na volontiranju mladih osoba, kao i nezaposlenih osoba kroz formu javnih radova čime se mnogim obiteljima u našoj općini osiguravaju nužna sredstva za život.
Činili smo to i činiti ćemo s puno osjećaja i suosjećanja za naše nezaposlene žitelje i tako im pružiti pomoć u njihovim potrebama.
Iako smo po veličini i drugim pokazateljima u top deset hrvatskih općina u našem jedinstvenom upravnom odjelu radi ispodprosječan broj službenika, no zahvaljujući mjerama racionalizacije uspješno se nosimo sa svim zadaćama i uvjeren sam da će tako biti i ubuduće.
Stabilnost općinskih financija, radišnost općinskih službenika, kao i red i rad u društvima i ustanovama u vlasništvu općine moji su prioriteti, moja obveza i moj zavjet. Obzirom na rečeno i na razrađene planove i projekte, te dinamiku njihove realizacije uvjeren sam da smo na dobrom putu da sve loše učinimo dobrim, sve dobro boljim, a sve bolje najboljim. Svi dobronamjernici će mi biti dragi suputnici na tom putu.
Ne mogu zaključiti govor, a da ne zahvalim na svemu kako vama poštovani dužnosnici i gosti, tako i vama svojim suradnicima, a ponajprije vama poštovane vijećnice i vijećnici koji ste obukli dres pitomačke reprezentacije, bez obzira na boje svojih klubova. I taj ste dres zajedno sa mnom spremni natopiti znojem za dobrobit naših žitelja.
Posebna zahvala i duboki naklon našim gospodarstvenicima koji i u ovim kriznim vremenima održavaju proizvodnju i stvaraju dodanu vrijednost iz koje se crpe sredstva i uvjeti za održavanje mnogih manifestacija, rad udruga i nadarenih pojedinaca. Velika vam hvala.
Vrijeme koje je pred nama neka nam bude nadahnuće u radu na ostvarenju želja i potreba žitelja naše općine. U tom nadahnuću ja vas pozdravljam s poštovanjem i željom da vama ponaosob i članovima vaših obitelji Božić bude blagoslovljen, a Nova 2016 godina sretna i uspješna.

Bog bio s vama.

   Prigodne  Božićne pjesme " divno je otpjevala  Kristina  Domović iz Dinjevca...





   Prigodnim riječima obratio se saborski zastupnik  Josip Đakić...



   ...također i vlč Ivica  Puškadija



















   Tekst  Ivan Erhatić
    Fotografije foto "Begović" iz Pitomače

Nema komentara:

Objavi komentar


Ukupno prikaza stranice